Aktiviteter
Det er forskelligt fra ældrecenter til ældrecenter hvilke aktiviteter, der foregår hvornår.
Alle ældrecentre har deres egen aktivitetskalender, som kan ses under det specifikke center.
Aktiviteter kan være alt fra fællessang, køretur ud i det blå, besøg fra børneinstitutioner, cykelture og meget mere.
Der er udarbejdet en aktivitetskalender på det enkelte ældrecenter, hvor der tilbydes forskellige aktiviteter ugen igennem.
Det kan fx være
- Fællessang, forskellige aktiviteter der knytter sig til de forskellige årstider
- Besøg af børn fra den nærliggende skole/ børnehave
- Køreture med bus i det blå
- En cykeltur i området
Se det enkelte ældrecenters aktivitetskalender.
Det enkelte vennekreds på ældrecentrene har som formål at fremme trivslen og glæden for beboerne på ældrecentret.
Vennekredsen er derfor primus motor for en lang række af arrangementer på det enkelte ældrecenter.
Vennekredsen har forskellige arrangementer i løbet af året for beboere og medlemmer af vennekredsen. F.eks. bankospil, høstfest med levende musik, musikarrangementer og julearrangement.
Vi opfordrer derfor pårørende til at blive medlem af Vennekredsene, hvilket kan ske ved henvendelse til kontoret på det pågældende ældrecenter.
Det er frivilligt, om det enkelte ældrecenter vælger at oprette et bruger-/pårørenderåd på centret. Hvis der oprettes et bruger-/pårørenderåd, sker det efter vedtægter udarbejdet af Social- og Sundhedsudvalget.
Bruger-/pårørenderådet er med til at borgere/beboere og pårørende kan få indblik og indflydelse i hverdagen på ældrecentret. Det kan være talerør for borger/beboer og de øvrige pårørende, som har tilknytning til det enkelte ældrecenter.
Bruger-/pårørenderåds formål er, at sikre størst muligt ansvar for- og indflydelse på udformningen og driften af plejehjemmets generelle tilbud, med aktiverende og forebyggende sigte. Formålet gælder for såvel beboere, pårørende, brugere af aktivitetstilbuddet, som for de frivillige ved ældrecentret.
Bruger-/pårørenderåds konkrete opgaver fastlægges lokalt, men kan for eksempel være koordinering af aktiviteter, udarbejdelse af retningslinjer for højtider, fester, traditioner, daglig pleje og omsorg, samt høring i forhold til tilsynsrapporter på ældrecentrene.
Frivillige hjælpere yder en stor indsats på ældrecentrene, og sikrer blandt andet afvikling af diverse arrangementer.
Den frivillige indsats hviler på kommunens frivillighedspolitik.
Se også Spilleregler mellem frivillige og enheder i Sundhed og Omsorg
Du kan træffe aftale med en frisør, der kommer i huset. Du skal selv betale for hårplejen. Du kan betale kontant, via girokort eller over netbank.
Du har naturligvis også mulighed for at benytte din egen frisør, men vi har ikke mulighed for at ledsage dig til frisør uden for huset.
Der afholdes gudstjeneste på alle ældrecentre, de fleste steder hver 14. dag, mens enkelte ældrecentre har gudstjeneste 1 gang om måneden
Maden på ældrecentrene
8 af vores kommunale ældrecentre har deres eget køkken.
3 ældrecentre får leveret mad fra et fælleskøkken Åkanden.
Der er stort samarbejde imellem de 8 køkkener og fælleskøkkenet Åkanden.
Lederen af Åkanden er konsulent for hele køkkenområdet, og der holdes møder for køkkenlederne hvert kvartal, hvor der arbejdes for en fælles strategi på hele området.
God mad og gode måltider er væsentlige for ældres sundhed og velbefindende. Personalet har en nøglefunktion i at skabe de bedst mulige rammer for det gode måltid. På det enkelte ældrecenter er personalet uddannet som måltidsværter.
Se menuplaner og tidspunkter for måltider på det enkelte ældrecenter.
Alle beboere ernæringsscreenes ved indflytning og behov. Kosten sammensættes så den passer til den enkelte i forhold til individuelle behov.
Der tages udgangspunkt i den enkelte ældres ønske om, vedligeholdelse af færdigheder, samt i den aktuelle situation beboeren er i.
Der er især fokus på motion i forhold til den daglige pleje.
Der er udarbejdet en funktionsvurdering på den enkelte beboer, der selv har været med til at sætte mål for egen indsats i forhold til at vedligeholde færdigheder.
Der er mulighed for både individuel træning og fælles træning på det enkelte ældrecenter.
Der er tilknyttet to terapeuter til det samlede sundheds- og omsorgsområdet. Deres opgave er at hjælpe plejepersonalet til at finde lige netop de øvelser, der hjælper den enkelte ældre med at vedligeholde vedkommendes færdigheder.
Terapeuterne hjælper desuden med at udarbejde den fællestræning, der tilgodeser flest muligt på det enkelte ældrecenter.
Genoptræning
Genoptræning efter en funktionsnedsættelse pga. sygdom kan iværksættes efter § 86,1, og foregår som en målrettet og tidsafgrænset samarbejdsproces mellem borger, eventuelt pårørende og personale. Formålet med genoptræning er, at borgeren opnår samme grad af funktionsevne som tidligere eller bedst mulig funktionsevne.
Kommunen tilbyder vedligeholdstræning efter §86,2 til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer, har behov for det.
Vedligeholdelsestræning er målrettet træning for at forhindre funktionstab og/eller for at fastholde det hidtidige funktionsniveau. Vedligeholdelsestræning omfatter vedligeholdelse af såvel fysiske som psykiske færdigheder. Læs mere her om vedligeholdelsestræning.